Modica – Czekoladowy
raj

Sycylia

Sycylia słynie ze swoich słodkich specjałów, dość odmiennych od tych występujących w kontynentalnych Włoszech. Na smakoszy czekolady czekają unikalne receptury z Modiki!



Modica znalazła się w TOP 5 naszego rankingu miejsc na Sycylii. To było zupełne zaskoczenie. Spieszymy z wyjaśnieniem dlaczego!



Na temat miasta nie ma licznych peanów w przewodnikach turystycznych. Wspomina się, że słynie ono z produkcji niebanalnej czekolady, ale żeby coś więcej to niekoniecznie. Dla nas to najpiękniejsze miasteczko spośród sycylijskiej barokowej trójcy, czyli Noto, Ragusy Ibli i Modiki właśnie.



Sycylia

Po opłakanym w skutki trzęsieniu ziemi pod koniec XVII wieku miasta zlecono odbudować kilku budowniczym, dlatego w tym południowo-wschodnim regionie Sycylii znajdziemy liczne skupiska podobnych, ale olśniewających perełek baroku. Nie jesteśmy architektami, nie jesteśmy designerami, ale spośród poprzednich epok to właśnie barokowa finezja i fikuśność nas pociąga. Warto odwiedzić któreś z tych miasteczek. I chociaż to Noto markuje tę barokową trójcę, to nam większa, osadzona wśród skał wąwozu Modica bardziej przypadła do gustu.



Sycylia

Dlaczego czekolada z Modiki jest taka wyjątkowa?


Jej receptura wywodzi się od mistrzów i wynalazców czekolady – Azteków. Chociaż prowodyrzy wielkich wypraw geograficznych zniszczyli większość dorobku Azteków, Inków i Majów to przynajmniej została po nich receptura produkcji czekolady. To Hiszpanie sprowadzili ją do Europy w szesnastym stuleciu, a Modica podchwyciła jej produkcję 300 lat później. Czym czekolada ta różni się od „naszych”? Przede wszystkim nie zawiera mleka! Zmienia to jej teksturę, intensyfikuje smak, a dodatkowo, aby ziarno zachowało wszelkie właściwości smakowe i odżywcze, wytwarza się ją w stosunkowo niskiej temperaturze. Skutkiem ubocznym tej dbałości są nierozpuszczone ziarenka cukru, które nadają tabliczce ciekawej, lekko chrupiącej w ustach faktury.


My degustowaliśmy czekoladę (i oczywiście kupiliśmy, świetnie nadaje się na upominek!) w najstarszej w mieście wytwórni – Antica Dolceria Bonajuto, która od 1880 roku dochowuje wierności unikatowej recepturze i jej historii. W staroświeckim lokalu na ladzie rozstawione są talerzyki z kawałkami czekolady do spróbowania, co pozwala wybrać swoją ulubioną zamiast kupować w ciemno. Można się rozsmakować, bo intensywny smak czekolady pozbawionej mleka sprawia, że jesteśmy syci już po kilku słodko-gorzkich kawałkach. Wiem, co mówię, na ogół zjadam całą wielką tabliczkę czekolady na raz!



Sycylia

Wachlarz smaków jest szeroki: klasyczne to waniliowa i cynamonowa, ale są również czekolady z solą, skórką pomarańczy, chili, gałką muszkatołową, białym pieprzem, czy kryjąca się pod nazwą „1880” z pozostawionymi kawałkami ziaren kakaowca. Wymieniać można długo, degustować też. Koszt niewielkiej tabliczki to 2,80 – 3,20 €.




Sycylia

Co jeszcze przyciąga w Modice?



Sam fakt, że miasto zostało zbudowane nie na szczycie wzgórza, a w wąwozie powoduje, że jest ono warte uwagi. Stare miasto to cała osobna dzielnica, oddalona nieco od współczesnej Modiki, co sprawia, że jest to miejsce dużo przyjaźniejsze dla turystów, ale i lokalsów, którzy chętnie ciągną tu, aby spędzić wieczór z przyjaciółmi.




Zwiedzanie warto zacząć od głównej ulicy – Corso Umberto I – przy której znajduje się Duomo di San Pietro, ciesząc oko swoim barokowym kunsztem i dając pojęcie na temat stylu całej dzielnicy. Po drugiej stronie ulicy mieści się obowiązkowy punkt, czyli Antica Dolceria Bonajuto.




Jeszcze wspanialej prezentuje się druga (!) katedra w tym mieście – Duomo di San Giorgio. Już sama barokowa fasada swoim wyglądem rekompensuje pokaźną liczbę schodów, które trzeba przemierzyć, żeby się do niej dostać. Przystając na jednym z kwiecistych tarasów przy schodach do katedry, warto zwrócić uwagę na widok na miasto, który można podziwiać bez końca, a przynajmniej do zachodu słońca, kiedy to oświetlona na pomarańczowo Modica prezentuje się najlepiej.





Spędźcie trochę czasu w jednym z punktów widokowych podziwiając domy stłoczone na zboczach wąwozu!





Cały urok Modiki kryje się w jej tarasach, długich schodach i okiennicach okalanych bluszczem, dlatego najlepszą receptą na zgłębienie tajemnic miasta jest spacer przypadkowymi uliczkami.



Sycylia

Udostępnij na:

Zostaw komentarz


Gość
Magda
1 month 2 days ago

Czekolada górą – muszę tam pojechać

Gość
Aleksandra (Thief of the world)
8 months 4 days ago

To miasto bardziej przypomina mi portugalskie miasteczka, niż te włoskie. Widać, że ma swój klimat, więc chętnie i to miejsce odwiedzę podczas swojego wyjazdu.

Gość
Justyna
11 months 8 days ago

O rety, temat dla mnie ! Jak ja kocham czekolade … Jesli tylko bede miala okazje, na pewno sprobuje i tej ! Bardzo zaciekawilas mnie tym chrupkim smakiem i brakiem mleka w recepturze. Starozytna receptura… Wow !

Gość
Maria
11 months 9 days ago

Sycylia jest cudowna – warto tam się wybrać :)

Gość
Joanna/places2visit.pl
1 year 2 days ago

Pysznie wygląda ta czekolada :)

 

Facebook